Wie een springkasteel wil plaatsen op het openbaar domein, zoals de straat, het marktplein, het pleintje in de buurt,... moet hiervoor toelating vragen aan de stad via het evenementenloket.
In de toelating die je dan krijgt, zal als voorwaarde staan dat jij als organisator verantwoordelijk bent voor het naleven van de wetgeving en de normen m.b.t. springkastelen.
Wat zegt de wetgeving?
Door een springkasteel te plaatsen, creëer je een speelterrein en ben je dus ook aansprakelijk bij ongevallen en incidenten. Een bordje hangen waarbij je jezelf niet verantwoordelijk stelt bij ongevallen, hebben niet alleen geen juridische waarde, maar zijn zelfs verboden.
Het is daarom dus belangrijk om er alles aan te doen om alles veilig te laten verlopen. Hiervoor kan je volgende stappen volgen:
1. Vraag informatie bij de verhuurder
De verhuurder moet voor de ondertekening van het huurcontract informatie ter beschikking stellen aan de huurder over het toestel, de plaatsingsvoorschriften en gebruiksinformatie.
In het geval van de organisatie van een speelstraat, is de jeugddienst de huurder van het springkasteel en krijg je dus de nodige informatie vanuit de jeugddienst meegedeeld.
2. Neem organisatorische en technische maatregelen om de risico's te beperken
Aan het gebruik van een springkasteel zijn risico's en gevaren verbonden die jij als uitbater moet opvangen om ongevallen te vermijden. Dit kan door het nemen van een aantal technische maatregelen zoals het veilig opstellen van het toestel. Anderzijds kan je organisatorische maatregelen nemen m.b.t. het toezicht en het gebruik van het springkasteel en het plaatsen van een infobord.
Onderaan deze pagina kan je een overzicht van deze maatregelen vinden.
3. Maak een risicoanalyse van elk toestel en het ganse terrein
Door een risicoanalyse te maken van het springkasteel kan je mogelijke gevaren inschatten. Dergelijke analyse is verplicht, maar is niet nodig als je beschikt over een conformiteitsattest (met norm EN 14960) of als er al een risicoanalyse gemaakt werd door een erkende keuringsinstantie.
Laat je niet afschrikken, want we hebben een eenvoudig formulier waardoor het slechts een paar minuten tijd vraagt om dit in orde te brengen. Dat formulier vind je hier of onderaan deze pagina.
Formulieren voor het maken van een risicoanalyse en een handleiding hiervoor, kan je hieronder terugvinden. De ingevulde formulieren bewaar je ter plaatse. Zo kan je bij een ongeval aantonen dat je alles in het werk gesteld hebt om het springkasteel veilig uit te baten.