In 2024 moet je twee keer gaan stemmen. De eerste keer was op 9 juni en de tweede keer op 13 oktober.
Enkele weken voor de verkiezingen krijg je een oproepingsbrief. Daarin staat wanneer je moet gaan stemmen en in welk stemlokaal jij je mag gaan aanbieden.
Op de dag van de verkiezingen, biedt je je aan bij het stemlokaal met je identiteitskaart en oproepingsbrief. In sommige stemlokalen stem je nog met potlood en papier en in andere lokalen wordt dat gedaan op de computer.
Ben je graag voorbereid en wil je weten hoe je juist moet stemmen?
Via https://www.watwat.be/verkiezingen/stemmen-hoe-gaat-dat-praktisch vind je alle volgende stappen die je daarna moet doen om geldig te stemmen.
Op 9 juni stemden we voor het Europees Parlement, de Kamer van volksvertegenwoordigers, het Vlaams Parlement of het Brussels Parlement.
Op 13 oktober stemmen we voor de gemeente en de provincie.
Ja en nee:
Ja, want voor de meeste verkiezingen ben je verplicht om naar het stemhokje te gaan (opkomstplicht).
Nee, want je moet in dat stemhokje niet per se stemmen. Je kan ook blanco stemmen.
Meer informatie kan je vinden via deze website.
Opkomstplicht betekent dat je op de dag van de verkiezingen naar het stemhokje moet gaan.
Dit is het geval voor alle mensen die 18 jaar of ouder zijn voor de Europese, Vlaamse en federale verkiezingen.
Stemrecht betekent dat je mag gaan stemmen, maar je moet niet.
Dat is het geval voor de lokale verkiezingen op 13 oktober, voor iedereen die ouder is dan 18 jaar.
Stemplicht betekent dat je verplicht bent om te stemmen. Dat is niet zo in België.
Ja, als je op 9 juni 16 of 17 jaar oud bent, ben je verplicht om te gaan stemmen voor de Europese verkiezingen.
Je kan helaas niet gaan stemmen voor de andere verkiezingen. Niet voor de federale en Vlaamse verkiezingen van 9 juni 2024, maar ook niet voor de gemeente- en provincieraadsverkiezingen van 13 oktober 2024.
De leeftijd wordt berekend op de dag van de verkiezingen.
Ja, ook als student moet je gaan stemmen. Maar je kan ook iemand een volmacht geven om te gaan stemmen in jouw plaats. Er zijn enkele geldige redenen waarvoor je een volmacht mag geven.
Ga je niet naar het stemhokje en geef je ook geen volmacht? Dan kan je een boete krijgen tussen 40 en 80 euro.
Om te mogen stemmen, moet je ook Belg zijn. Maar als je geen Belg bent, dan mag je soms ook stemmen voor de lokale en Europese verkiezingen.
Heb je wel een nationaliteit van Europese Unie? Dan mag je dus wel op 9 juni gaan stemmen voor het Europees Parlement. Hier zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden.
Via deze link kan je hierover alle informatie terugvinden.
Dat klopt, je kiest zelf of je wilt gaan stemmen voor de gemeente of niet. Maar door te stemmen kan jij aan je gemeente tonen wat jij belangrijk vindt voor je gemeente.
Van alle verkiezingen zijn de lokale en provinciale verkiezingen degene die het dichtst bij de jongeren staan. Daar stemmen ze namelijk voor welke personen de stem van hun gemeente zullen vertegenwoordigen in de gemeenteraad en provincieraad. Alles wat ze daar beslissen, kan een directe invloed hebben op jouw leven, zoals:
- subsidies voor je jeugdvereniging
- speel- en hangplekken voor jongeren
- ...
Jouw gemeente of stad kan zelf kiezen waarop ze wel of niet inzetten. Jij kan door te stemmen op een partij laten weten wat jij belangrijk vindt.
Je denkt misschien 'mijn stem zal het verschil niet maken'. Maar er gaan mensen van alle leeftijden stemmen. En jongeren willen soms andere dingen dan volwassenen.
Je kan dus gaan stemmen om te laten zien wat jij, als jongere, belangrijk vindt. Als veel jongeren dat doen, bepalen jullie mee waarop de gemeente moet inzetten.